parallax background

Din inima
Naturii

In judetul Arges, intr-o zona cu renume in prelucrarea butoaielor, se afla sediul firmei noastre.Meseria dogaritului a devenit pentru noi o afacere care ne-a introdus in lumea viticola.

Butoaie lemn pentru vin, barrique, Realizate din stejar Romanesc!

Procesul de confecționare pentru butoaie din lemn este unul complex și necesită experiență și pricepere. În general, butoaiele sunt realizate prin prelucrarea trunchiurilor de stejar pentru a obține bucăți de lemn care sunt tăiate și finisate în forme cilindrice sau ovale. Aceste bucăți de lemn sunt apoi asamblate cu ajutorul cercurilor metalice, care sunt presate și batute cu un ciocan special pentru a fixa bucățile de lemn între ele.

Ulterior, butoaiele sunt tratate cu aburi pentru a le face mai flexibile și a le ajusta formei cilindrice, iar apoi sunt uscate și finisate cu un strat de ulei sau lac pentru a le proteja împotriva coroziunii și pentru a le da un aspect estetic plăcut.

Butoaiele din lemn pentru vin sunt apreciate pentru că oferă un gust deosebit băuturilor depozitate în ele și pentru că le permit acestora să se maturizeze într-un mod natural. În plus, ele au și o valoare estetică și sunt adesea utilizate în decorarea spațiilor interioare și exterioare, cum ar fi podgoriile, pivnițele și terasele.

Despre noi

Transmisa din generatie in generatie, aceasta meserie se afla in familie de peste 100 de ani. Strabunicul lui Ion Tita confectiona in anii 1880 roti din lemn, aceasta fiind prima generatie din familie care se ocupa de prelucrarea lemnului. Bunicul, Ionel Tita, a dus mai departe in familie traditia rotilor de lemn, pana in anul 1950, cand a decis sa isi trimita fiul, pe Petre Tita la scoala de dogari din zona Argesului, fiind una dintre mai apreciate scoli din tara la acel moment. Cele mai multe butoaiele produse acolo plecau catre export in tari ca Rusia si Germania.


Dupa revolutia din 1989, Ion si tatal sau Petre produceau butoaie pe care le vindeau in targuri traditionale. Infiintata in 2013, Tonnellerie Buticom, duce mai departe, ca afacere de familie, traditia dogaritului in familia Tita.

Astazi, afacerea de familie, Tonnellerie Buticom produce butoaie din stejar prin metode traditionale pentru unele dintre cele mai mari crame din Romania si pentru producatori de vin din SUA, Africa de Sud, Germania, Italia, Franta, Spania si Belgia.

Descoperiti savoarea munci noastre

Maturarea Vinului

Butoaiele sunt fabricate din doage de stejar romanesc, din varietatea Quercus Petraea si Quercus Robur.Aceste specii de stejar, dezvoltate in Romania, in padurile ce se gasesc de-a lungul paralelei 45(exact unde se afla sediul firmei noastre) la aceeasi longitudine cu padurile din Franta.
Caracteristicile acestor tipuri de stejar transmit vinului un potential aromatic de exceptie, iar porozitatea le recomanda ca fiind cele mai potrivite pentru fabricarea butoaielor.


Calitatea stejarului romanesc a fost recunoscuta de numerosi producatori de vinuri din Europa.Consulul francez Billecoeq declara in 1849 nu exista lemn de mai buna calitate decat cel din Principatele Romane
Fabricantii de butoaie din Franta incepusera sa utilizeze lemnul de stejar romanesc inca din secolul al XVIII, iar in secolele XIX-XX comertul cu doage pentru butoaie s-a dezvoltat continuu.


Un studiu recent realizat in Franta asupra potentialului oenologic al stejarului european sublinia faptul ca Romania face parte din grupul foarte restrans al tarilor ce pot furniza lemn de cea mai buna calitate pentru producerea butoaielor.

butoaie din lemn

Confectionare butoaie de stejar


Firma noastra are ca obiect de activitate fabricarea butoaielor din lemn de stejar romanesc. Confectionatul butoaielor este o traditie de familie, veche de cateva generatii iar secretele acestui mestesug sunt transmise din tata in fiu.
Confectionare butoaie de stejar

Fabricarea butoaielor de stejar


Butoaiele sunt fabricate din doage de stejar romanesc, din varietatea Quercus Petraea si Quercus Robur. aceste specii de stejar cresc in Romania, in padurile care se intind de-alungul paralelei 45 (exact ca si sediul firmei noastre) la aceeasi longitudine cu padurile din Franta.

Butoi de stejar pentru vin, cea mai buna calitate

Butoi de stejar pentru vin, sunt adesea preferate pentru depozitarea și maturarea băuturilor alcoolice, precum vinul, whiskey-ul sau brandy-ul.

Lemnul de stejar este ales în mod special pentru confecționarea butoaielor, deoarece este durabil, impermeabil și cu porii bine închiși. Aceste caracteristici permit butoaielor să stocheze lichidele fără să le lase să se evapore sau să se scurgă, dar permit în același timp trecerea oxigenului în interiorul butoaielor, ceea ce permite maturarea și dezvoltarea aromei băuturilor alcoolice depozitate în ele.

Procesul de confecționare a butoaielelor de stejar implică prelucrarea și tăierea trunchiurilor de stejar în bucăți speciale, care sunt apoi asamblate și fixate cu cercuri metalice. După asamblare, butoaiele sunt arse la interior, ceea ce le conferă o culoare ușor închisă și o aromă de lemn ars, care va ajuta la adăugarea de arome și gusturi specifice în băutura depozitată.

În general, butoaiele de stejar sunt preferate de băutorii de băuturi alcoolice de calitate superioară, datorită aromei și gustului pe care le pot adăuga acestora. În plus, butoaiele de stejar sunt apreciate și pentru durabilitatea și frumusețea lor, fapt pentru care sunt utilizate și în decorarea unor locuri precum podgorii, pivnițe, baruri și restaurante.